Martins drømmejob opstod uventet
Før IPS-forløbet havde Martin på 37 år aldrig været ansat et sted i mere end et par uger ad gangen. På grund af sin ADHD havde han svært ved at fastholde et job og var nu på et ressourceforløb med udsigt til førtidspension. Et fremtidsscenarie han bestemt ikke var glad for, for han ville gerne have et arbejde. Her fortæller Martin og virksomheden deres IPS-historie.
Mange år i håbløs situation
Martins erfaring med arbejdslivet var næsten ikke eksisterende, da han begyndte på IPS-forløbet. Den begrænsede sig til få uger ad gangen på forskellige arbejdspladser og på kommunale aktiveringssteder.
De almindelige stillinger kunne han ikke passe pga. sin ADHD, og på aktiveringsstederne følte han sig malplaceret mellem mennesker, der ifølge Martin havde en helt anden holdning til livet og ikke gad arbejde. De seneste seks år havde han gået hjemme pga. problemer med at finde en ADHD-medicin, der virkede. Efter 1½ år i ressourceforløb kom Martin på et IPS-forløb.
Med IPS gik det stærkt
Martin fortæller: ”IPS konsulenten udviste et stort engagement i mig, og hun var lynhurtigt ude. Da hun kom ind i billedet, gik det stærkt. Inden da havde kommunen fundet steder til mig, som jeg ikke følte, jeg havde noget tilfælles med, så der skete intet de først 1½ år.
Jeg ville gerne finde et arbejde på fx et museum, bibliotek eller noget andet lidt sofistikeret. IPS konsulenten tog kontakt til dem, men vi fandt ud af, at de havde behov for flere timer, end jeg kunne arbejde på det tidspunkt. Da hun foreslog, at jeg kom i praktik hos VVS En Gros, tænkte jeg, at det ikke lige var mig. Men fordi det skulle være midlertidigt og et trinbræt til at komme op i timer, sagde jeg ja til at starte der.”
Det uventede drømmejob
Det gode match, som IPS-konsulenten havde set mellem Martin og ejer af VVS En Gros, Steffen Larsen Smidt, blev afgørende for Martins udvikling:
”Jeg ville ikke væk igen. Tankerne om, at det ikke lige var mig, ændrede sig lige med det samme. Jeg blev mødt med imødekommenhed, forståelse og fleksibilitet, fx har jeg altid torsdag fri, men hvis jeg har behov for det, kan jeg skifte fridagen ud med en anden dag. Og engang havde jeg ingen telefon, som jeg også bruger som vækkeur, så jeg havde altså intet vækkeur, da kunne jeg møde, når jeg var vågnet og blive der lidt længere i den anden ende. Her er de rigtige rammer for mig. Jeg har aldrig følt mig presset til noget hos Steffen. Jeg kan selv holde mig i gang og opsøge arbejdet selv, det er jeg blevet bedre til. Mine kolleger er rigtig søde, og jeg er så glad for at være her.”
Her kan jeg være mig selv
I starten af praktikforløbet hos VVS En Gros støttede IPS-konsulenten Martin med samtaler om, hvordan gik det. Samtalerne blev færre og færre, for det gik jo fint.
Martin siger: ”Der er ingen problemer. Jeg udvikler mig og har holdt aftalerne over al forventning. Jeg har nu været her et år, og jeg har ikke haft ret mange sygedage, kun en håndfuld. I tidligere ansættelser eller aktiveringssteder havde jeg altid flere sygedage end arbejdsdage, fordi jeg ikke var tryg ved menneskene og stederne. Det er jeg her – og som noget af det vigtigste, så kan jeg være mig selv.”
”Den største forskel på før og efter IPS-forløbet er, at nu lever jeg igen. Så kort kan jeg sige det. Jeg får handlet, laver mad og holder mit hjem rent, jeg har mere overskud og selvtillid – nu har jeg noget at stå op til. Og så siger min datter, at jeg er blevet så glad."
Martin
Deltager på IPS-forløb
Nøgleordene er tillid og gensidig respekt
VVS En Gros mener, at man som virksomhed har pligt til at hjælpe mennesker med at få et arbejde, hvis man har mulighed for det. Derfor sagde indehaver Steffen Larsen Smidt ja til at få IPS-kandidaten Martin i virksomhedspraktik. Martin har nu arbejdet i virksomheden et år og er netop blevet ansat i fleksjob. Herunder kan du læse, hvordan Steffen beskriver forløbet.
”IPS-konsulenten er Martins højre hånd, og det er fantastisk vigtigt, at der er en, der sætter dig som arbejdsgiver ind i, hvad det er for en person, du får ind i virksomheden. Der skiller IPS sig ud, oplever jeg. Forberedelsen inden praktikopstarten var rigtig god: Jeg vidste, hvad Martins baggrund var og kunne tage hensyn til den, for jeg lærte Martin at kende, før jeg mødte ham. En af de vigtigste nøgler er oplysning – både til kandidaten og virksomheden, så man ved, hvad man siger ja til. Det betyder, at begge parter er klædt på, og man kommer godt fra start, fordi ingen står på helt bar bund, når man mødes første dag. Hvis man bare kaster sig ud i det uden forberedelse, går det galt, og det gælder begge veje,” fortæller Steffen.
Da Steffen mødte Martin, oplevede han ham som en meget stille og forsigtig person, der havde brug for at få bygget selvtillid op, og som skulle have lov til at se virksomheden an. Martin gemte sig lidt i starten, for han havde en frygt for, hvad det var for nogen, han skulle arbejde sammen med. Steffen mødte Martin med tillid og respekt. Og netop tillid og gensidig respekt for hinanden er ord, som Steffen nævner igen og igen, når han fortæller om IPS-forløbet og reflekterer over, hvorfor det blev så stor en succes:
”Stille og roligt begyndte vi at tale om forskellige ting, om livet etc. I dag kan vi i bund og grund tale om alt, og nu deltager Martin aktivt i vores daglige møder. Det er rigtig fedt at se, hvordan en person kan udvikle sig på kort tid – og det skyldes tillid og respekt for hinanden, for ellers åbner man ikke op. Martin er intelligent og arbejdsom, men hvis man ikke får vist tillid og lidt ros og guiding, så skubber man bare personen længere og længere væk. Forløbet har været uroligt positivt, Martin har rykket sig helt enormt, han arbejder rigtig fint i dag og er stærkt selvkørende. Derfor har jeg også sagt ja til, at Martin kan blive ansat i fleksjob her, for jeg kan se nogle muligheder for, at vi kan bygge mere på. At vi kan bygge videre på den positive udvikling.”
Hvorfor ansætte en IPS-kandidat?
”Tror man, at man kan få en arbejdskraft, man kan udnytte, så kan man glemme det. For mig handler det om at bygge noget selvtillid op for en person, som ikke tror på sig selv. Og det kan være svært, når man har nogle psykiske skavanker. Her er det vigtigt, at der er nogen, der tror, man kan Udgangspunktet var, at jeg havde nogle arbejdsopgaver, som skulle løses og som måske passede til denne her person: Det kunne spare mig selv for noget tid og jeg kunne løfte en person op til at være en del af samfundet. Først handler det om, at IPS-kandidaten skal få det godt. Når det er sket, kan man som virksomhed også få noget ud af det på bundlinjen,” slutter Steffen Larsen Smidt.
Gode råd til virksomheder:
- Sørg for grundig forberedelse inden første møde med kandidaten.
- Prioritér en stille og rolig opstart i kandidatens tempo og fokuser på det sociale såvel som på opgaverne.
- Skab tryghed omkring kandidaten og inkludér ham som en del af teamet.
- Tag hensyn til kandidatens særlige behov.
- Mød kandidaten med tillid og respekt.
- Både kandidat og virksomhed vinder ved det rette Job Match.
Status efter afsluttet IPS-forløb
Et år efter, Martin startede i sit IPS-forløb, har han fået bevilget fleksjob. Det betyder, at han er ansat i fleksjob hos VVS En Gros, der hellere end gerne ville beholde ham på arbejdspladsen. Martin er tydeligt glad for, at det nu ikke er en førtidspension, der ligger og lurer om hjørnet, men en helt anden lys fremtid: ”Det kan ikke blive bedre. Jeg har fået min julegave.”
Samtidig er Martin ved at lære at leve uden sin ADHD-medicin, og fortæller, at arbejdet hos Steffen også hjælper ham rigtig meget i den proces.
IPS-essensen i casen:
- IPS-konsulenten lytter til kandidatens ønsker.
- Det rette Job Match er afgørende for, at kandidaten får en succesoplevelse.
- Place, then train – ud i praktik så hurtigt som muligt.
- Der skal tages de nødvendige skånehensyn til kandidaten.
- Når kandidaten først er i job, får han det psykisk bedre.
- Kandidaten skal være tryg i rammerne.